Ρευματολόγος Δαμιανή Παπαζήση,
Αχαΐας 39 Αμπελόκηποι 11523

+30 210 6910110
info@revmatika.gr

Θεραπευτική προσέγγιση ρευματικού ασθενούς

Η θεραπεία του ασθενούς ως προς τη ρευματολογία είναι πολυδιάστατη. Το φαρμακευτικό κομμάτι των ρευματικών παθήσεων είναι πολύ βασικό και πρέπει να εφαρμοσθεί με πειθαρχία και ακρίβεια αλλά παράλληλα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ο ασθενής με ρευματικές παθήσεις πρέπει να αποδεχθεί ότι έχει ένα χρόνιο ρευματικό νόσημα, ότι πρέπει να συνεργαστεί με το ρευματολόγο του, να πάρει το κατάλληλο γι' αυτόν φάρμακο, να κάνει τακτικά εργαστηριακό έλεγχο ώστε να παρακολουθεί το ρευματικό νόσημα και να τροποποιήσει τον τρόπο ζωής.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι απαραίτητη. Έχει αποδεχθεί ότι το κάπνισμα ευθύνεται ως προς τη δημιουργία αντισωμάτων που ευθύνονται μεταξύ άλλων ρευματικών νοσημάτων και για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων αφού η νικοτίνη δρα στα ήδη επιβεβαρυμένα από τη φλεγμονή αγγεία.

  1. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Έχουμε στη διάθεσή μας διάφορες κατηγορίες φαρμάκων. Πρέπει να τονίσουμε ότι βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι η συμμόρφωση του ασθενούς. Πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του ρευματολόγου, να μην διακόπτει, τροποποιεί τη δόση από μόνος του και να μην εγκαταλείπει την αγωγή του για εναλλακτικού τύπου θεραπείες. Τα φάρμακα λαμβάνονται είτε μόνα τους είτε συνδυαστικά και είναι απόφαση του θεράποντος ρευματολόγου αναλόγως της κλινικής εικόνας του ασθενούς, της ανταπόκρισης και της συννοσηρότητας. Ένας θεραπευτικός συνδυασμός που βοήθησε κάποιον μπορεί να βλάψει έναν άλλο με την ίδια ρευματική πάθηση δεδομένου ότι είναι ουσίες που τροποποιούν την άμυνα του οργανισμού, έχουν αρκετές παρενέργειες. Γι αυτό πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά το θεραπευτικό πρόγραμμα και κάτω από την επιτήρηση του ιατρού ρευματολόγου.

Τα φάρμακα που έχουμε στη διάθεση μας είναι:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων και προσφέρουν ανακούφιση σε επεισόδια έξαρσης της ρευματικής νόσου.
  • Κορτικοστεροειδή, η γνωστή κορτιζόνη. Χορηγείται για έλεγχο των συμπτωμάτων. Όταν χορηγείται στη σωστή δοσολογία, με τις απαραίτητες προφυλάξεις και τη διατροφική συμμόρφωση δεν έχουμε παρενέργειες.
  • Ανοσοτροποποιητικά-ανοασοκατασταλτικά, η μεθοτρεξάτη, η αζαθειοπρίνη και άλλα. Καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα  δηλαδή περιορίζουν τη δραστηριότητα των κυττάρων της φλεγμονής μειώνοντας τη σύνθεσή τους και με αυτόν τον τρόπο σταματούν την εξέλιξη της ρευματοειδους νόσου.
  • Βιολογικοί παράγοντες, όπως ο  anti TNF παράγοντας, anti IL-6, anti CD20 κλπ. είναι πρωτείνες που συντίθενται με τη βοήθεια της μοριακής βιολογίας. Είναι αντισώματα που μπλοκάρουν τις αιτίες που ευθύνονται για την παθογένεια του νοσήματος δρώντας σε μοριακό επίπεδο.

2 Ρευματικά και διατροφή

Για κάποια αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα όπως η ουρική αρθρίτιδα, η διατροφή είναι το πρώτο βασικό θεραπευτικό βήμα. Η μειωμένη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πουρίνες που μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ π.χ. σπανάκι, θαλασσινά, ο περιορισμός της κατανάλωσης μπύρας και σκληρών ποτών και η σωστή ενυδάτωση προλαμβάνουν τη δημιουργία κρίσεων ουρικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Προτείνεται μια ισορροπημένη δίαιτα μεσογειακού τύπου που προσφέρει τις απαραίτητες πρωτεϊνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα. Αποθαρρύνεται η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων για την αποφυγή της αύξησης του σωματικού βάρους αλλά και απο την άλλη δεν προτείνεται και υποθερμιδική δίαιτα που θα έχει αρνητικές συνέπειες στους μυς και θα επιτείνει το πρόβλημα.

Η διατροφή μεσογειακού τύπου περιλαμβάνει ψάρια, ελαιόλαδο πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, φρούτα ως πηγή βιταμινών, ξηρούς καρπούς που παρέχουν ιχνοστοιχεία, αυγό-κοτόπουλο- ψάρι που δίνουν πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας,  γαλακτομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που είναι πηγή ασβεστίου, για διατήρηση σωστού οστικού μεταβολισμού.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι καταλυτικός στα ρευματικά νοσήματα όχι μόνο στην ινομυαλγία. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη εκδήλωση των αυτοανόσων νοσημάτων είναι μετά από πρόσφατο στρες όπως απώλεια θέσης εργασίας ή αγαπημένου προσώπου. Και οι ρευματικές εξάρσεις συνδέονται σχεδόν πάντα με ψυχολογική επιβάρυνση.

Το πρώτο βήμα της ψυχολογικής υποστήριξης είναι η καλή σχέση και η εμπιστοσύνη μεταξύ γιατρού ρευματολόγου - ρευματικού ασθενούς. Ο ρευματολόγος είναι σε πολλές περιπτώσεις ο πιο κοντινός άνθρωπος στον ρευματικό ασθενή όμως μόνο αυτό δεν φτάνει, χρειάζεται η στήριξη των οικείων και οπωσδήποτε η βοήθεια του ειδικού ψυχολόγου, που θα του μειώσει φοβίες και ανησυχίες όσον αφορά την ρευματική πάθηση και τις ενδεχόμενες δυσκολίες που ενδεχομένως θα παρέλθουν ώντας ρευματικός ασθενής.